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Appendix B – Questions and Answers

13.  Question:  It was mentioned that DOE would retain a government use license on patents or intellectual property.  Would DOE explain that?  How might DOE use such a license? 

Answer: For clarification purposes, the license that the proposed project would seek is a combined construction and operating (COL) license that the power generation company will hold.  DOE will not have the use of this COL. However, 

under the Atomic Energy Act, title to an invention developed under a government contract or financial assistance arrangement vests in the government unless waived.  When a waiver is provided to a contractor, the government retains a paid up nonexclusive license to use such inventions, as specified in the DOE waiver regulations, 10 CFR 784.  This license is seen as a government purpose license and the government will not pay a royalty to practice the invention.  The nonexclusive license right of the government is consistent with other statutes such as the Non-nuclear Energy Research and Development Act and the Bayh-Dole amendments.

DOE might use such license in the unlikely case the Department decides to use the invention in a plant built by the government for the government’s own use.
16.  Question: How does DOE retain a permanent right to use a license for intellectual property since industry has to pay back their investment in the form of royalties? 

Answer:  Under various laws and DOE patent waiver regulations, DOE, at a minimum, retains an irrevocable license in any subject inventions.  Under the Atomic Energy Act, this right exists whether or not any funding has been provided by the government as long as the invention arises under an arrangement with the government.  Investment pay back is a program decision and will not affect the minimum right of the government.
